Dollarkurs - Värdet på dollarn idag!

Välkommen till Dollarkurs.se! Här på vår hemsida om den amerikanska valutan Dollar finner ni dollarkursen idag med avseende på den svenska kronan. Dagens dollarkurs för amerikansk dollar uppdateras dagligen och hämtas direkt från Sveriges centralbank Riksbanken. Du hittar kursen lite längre ned på sidan, tillsammans med djupare statistik och historik samt en snabb och smidig valutaomvandlare mellan USD, SEK och EUR.

Dollarkursen idag i svenska kronor

Här nedanför hittar du den dagsaktuella valutakursen för amerikansk dollar (USD), kursen nedan gäller för den 18 april 2024. Du kan även se hur den har förändrats jämfört några utvalda tidigare datum, för att lättare kunna identifiera hur trenden för dollarn ser ut just nu.

10,897 SEK  
Kursdatum: 2024-04-18 (igår)
Dagens kurs jämfört med tidigare datum
I onsdags  (2024-04-17):
  10,9789 SEK  ➘  -0,75 %
En vecka sedan (2024-04-11):
  10,7475 SEK  ➚  +1,39 %
En månad sedan (2024-03-18):
  10,3907 SEK  ➚  +4,87 %
Tre månader sedan (2024-01-18):
  10,4493 SEK  ➚  +4,28 %
Sex månader sedan (2023-10-18):
  10,9303 SEK  ➘  -0,3 %
Ett år sedan (2023-04-18):
  10,3053 SEK  ➚  +5,74 %

Valutaomvandlare dollar till kronor och euro

Här nedanför hittar du en valutaomvandlare mellan amerikansk dollar (USD) svenska kronor (SEK) och euro (EUR). Den använder de dagsaktuella valutorna för samtliga valutor, och omvandlar mellan dem samtidigt som du skriver i något av fälten.

USD
SEK
EUR

För att se hur mycket en viss summa i amerikansk dollar är i svenska kronor kan du fylla i summan i fältet bredvid USD. Om du istället vill se hur mycket en viss summa i svenska kronor motsvarar i amerikansk dollar kan du fylla i summan fältet bredvid SEK.

Dagsaktuell amerikansk dollarkurs är: 1 $ = 10,897044721472 kr (2024-04-18)

Lägg upp en kursbevakning för USD

I samarbete med InvestViewer.com kan vi nu erbjuda kursbevakning av den amerikanska dollarkursen. Ange din e-postadress här nedan, samt vilken nivå du vill bevaka dollarkursen för, så får du automatiskt ett mail när dollarkursen har nått din bevakningsnivå. Om bevakningsnivån du anger är högre än nuvarande kurs skickas ett mail när kursen stiger och når din nivå, och vice versa om du anger en bevakningsnivå som är lägre än nuvarande kurs.

SEK

Graf över dollarkursens utveckling det senaste året


›› Klicka här för utförligare grafer och mer statistik ‹‹

Om den amerikanska dollarn

Den amerikanska dollarn (USD) är en valuta som används i hela världen. Många länder använder den formella United States Dollar, som används i USA, men olika nationer har också sina egna valörer och varianter av dollarn. Till exempel Australiensisk dollar, Kanadensisk dollar, Nyzeeländsk dollar samt Hong-Kongs-dollar. Bland de länder som inte är USA men som ändå använder den amerikanska dollarn finner vi exempelvis: Ecuador, Puerto Rico, El Salvador, Marshallöarna, Mikronesien, Palau, Östtimor och Zimbabwe.

USA:s centralbank FED

Federal Reserve System (även känt som Federal Reserve, eller helt enkelt Fed) är USA:s centralbankssystem. Det skapades den 23 december 1913 genom antagandet av Federal Reserve Act, efter att en rad finansiella paniker (framför allt paniken 1907) lett till krav på ett effektivare banksystem. Federal Reserve System har två viktiga uppgifter: att kontrollera inflationen och upprätthålla stabiliteten i det finansiella systemet.

Den första uppnås genom att utöka och minska penningmängden genom köp och försäljning av statspapper, den andra genom att agera som banktillsynsmyndighet, se till att medlemsbankerna är solventa (se även fraktionell reservbankverksamhet), övervaka bankerna, tillhandahålla ytterligare tjänster på grund av sin roll som långivare i sista hand och fungera som en "bank för banker".

Regionala centralbanker

Det finns sedan även tolv regionala centralbanker i USA, tillsammans med Federal Reserve. De regionala Federal Reserve Banks ägs och kontrolleras av sina associerade medlemsbanker. En bank som vill låna reserver från Federal Reserve måste vara medlem i sin regionala centralbank. De har inte rätt att låna reserver om de inte är medlemmar i sin regionala centralbank.

Amerikanska dollarsedlar och mynt

Det finns många olika typer av amerikanska dollarsedlar. De mest populära valörerna är 1 dollar, 5 dollar, 10 dollar och 20 dollar. Det finns även 50- och 100-dollarsedlar, även om de inte är lika vanliga. Varje sedel har sitt eget distinkta mönster och färgschema. När det kommer till mynt brukar dollarn delas upp i cent, där en cent är 0,01 dollar. Vanliga mynt är penny (1 cent), nickel (5 cent), dime (10 cent), quarter (25 cent), half dollar (50 cent) och one dollar (en dollar).

Amerikanska dollarsedlar i bruk

Bild som visar framsidan av de sju olika typer av dollarsedlar som används.

Framsidan av de sju olika typer av dollarsedlar som används.

US Federal Reserve, Public domain, via Wikimedia Commons

Amerikanska mynt i bruk

När man börjar tala om amerikanska mynt måste man först bekanta sig med begreppet "cent", vilket är ett sätt att dela upp dollarn i mindre bitar. Det finns 100 cent i en dollar. Det mynt som vi känner bäst till är "penny". Den introducerades för första gången i USA 1787 och har sett många förändringar sedan dess. En penny är värd en cent, dvs. 1/100 av en amerikansk dollar eller 0,01 amerikanska dollar. Övriga mynt är nickel (5 cent), dime (10 cent) och quarter dollar (25 cent). Sedan finns även half dollar och one dollar som mynt, värda 0,5 respektive 1 US-dollar.

Bild som vanliga amerikanska mynt.

Vanliga amerikanska mynt.

Valutakod och dollartecknet $

Alla olika typer av valutor har en egen valutakod, detsamma gäller givetvis även för den amerikanska dollarn. Anledningen till varför man använder valutakoder är att vi skall kunna särskilja olika valutor och inte blanda ihop dem. Till exempel är USD valutakoden för den amerikanska dollarn, medan SEK är valutakoden för den svenska kronan.

Men den amerikanska dollarn har även ett eget tecken, nämligen dollartecknet: $. Det är bara ett fåtal valutor som har egna tecken, den svenska kronan har ju som bekant inte det (utan benämns bara med "kr"). Men andra valutor som har ett eget tecken är t.ex. euro (som har tecknet €) och japansk yen (som har tecknet ¥). När man vill skriva ett belopp med hjälp av dollartecknet skriver man ofta (för t.ex. 100 dollar) $100, dvs. med dollartecknet före siffrorna.

Dollarkurs.se-bloggen

Du har väl inte missat att vi numer även har en blogg här på Dollarkurs.se, där vi skriver om lite allt möjligt kopplat till dollar, valutor, ekonomi, investeringar och pengar rent allmänt. Här hittar du de senaste inläggen: Fallstudier - Länder som dollarn påverkar mest, Tips för valutaväxling och resande och Historien om USA-dollarn.