Dollarkursen/Blogg/De 10 mest populära samlarmynten i Amerika

De 10 mest populära samlarmynten i Amerika

I århundraden har mynt varit ett bytesmedel. De tidigaste mynten tillverkades av elektrum, en naturligt förekommande legering av guld och silver. Dessa metallmynt var svåra att tillverka men de utgjorde ett utmärkt sätt för folket att handla med varor eftersom värdet var väl etablerat. Så småningom började regeringarna tillverka egna mynt som hade ett specifikt värde baserat på mängden ädelmetaller i dem. Idag finns det många olika typer av valutor som används över hela världen och var och en har sina egna unika egenskaper!

I den här artikeln skall vi ta upp de 10 mest populära samlarmynten i Amerika, och här kommer dem!

1) Morgan Silver Dollar

Morgan-dollarn var en silverdollar som präglades av USA:s regering mellan 1878 och 1921, och sedan ytterligare ett år 1934 (alla datum före 1904 bestod av 90 % silver och 10 % koppar). Myntet är uppkallad efter sin konstruktör George T. Morgan.

Morgan Silver Dollar från 1882 med den åtråvärda märkningen CC (som står för Carson City).

Morgan Silver Dollar från 1882 med den åtråvärda märkningen CC (som står för Carson City).

2) Morgan Gold Dollar

Morgan Gold Dollar var ett guldmynt i USA som tillverkades mellan 1849 och 1889. Myntet har fått sitt namn för att hedra sin designer, United States Mint Assistant Engraver George T. Morgan.

3) Peace Silver Dollar

Dessa silverdollar präglades 1921 och förblev i produktion fram till 1935, då president Franklin Roosevelt undertecknade en exekutiv order som förbjöd individer att inneha monetärt guld eller silver som nyligen förvärvats efter år 1933.

Peace Dollar från 1922.

Peace Dollar från 1922.

4) Buffalo Nickel

Framsidan visar en profil av en indiansk man med en full huvudbonad med ordet "LIBERTY" på huvudbandet medan baksidan har en stor buffel omgiven med texten "UNITED STATES OF AMERICA FIVE CENTS".

5) Liberty Nickel

Liberty Head Nickel är en femcentare i koppar-nickel som präglades av United States Mint från 1883 till 1912. Den designades av Charles E. Barber, som också designade Barber dime, quarter och half dollar.

6) Indian Head Nickel

Indian Head Nickel är ett kopparnickel-femcentsstycke som präglades av United States Mint från 1913 till 1938. Den designades av James Earle Fraser, som även designade Buffalo nickel.

7) Lincoln Wheat Penny

Wheat Penny är ett encentmynt som tillverkades av United States Mint från 1909 till 1958 . Den är designad av Victor D. Brenner och har en profil av president Abraham Lincoln på framsidan och på baksidan två veteämnen korsade över en sköld.

8) Jefferson Nickel

Jefferson Nickel är ett amerikanskt femcentsmynt. Myntet formgavs av Felix Schlag 1938. Thomas Jefferson Memorial finns på myntets framsida.

9) Mercury Dime

Mercury Dime är ett 10-cents mynt som präglades av United States Mint från 1916 till 1945, främst för att minnas händelser i hemlandet och utomlands under första världskriget.

10) Presidential Dollar Coin Program

En ny serie amerikanska dollarmynt med bilder av amerikanska presidenter på framsidan. År 2007 präglades Presidential Dollars för varje avliden före detta president i ämbetet, inklusive de sittande presidenterna John Quincy Adams, Martin Van Buren, William Henry Harrison, John Quincy Adams, Martin Van Buren och William Henry Harrison.

En samling bestående av 8 Presidential Dollars.

En samling bestående av 8 Presidential Dollars.


Publicerat 2021-12-29