Aktuell valutakurs Bitcoin (BTC)

Här hittar du dagens valutakurs för kryptovalutan Bitcoin (BTC), som hålls uppdaterad flera gånger i timmen. Nedanför hittar du även en enkel omvandlare mellan antal Bitcoin till bland annat svenska kronor (SEK) och amerikanska dollar (USD). Priset för att köpa 1 Bitcoin just nu är 27 678 USD, eller ca. 297 311 SEK. Den aktuella tidpunkten för Bitcoinkursen är 2023-05-29 23:59:02.

Omvandlare Bitcoin till svenska kronor, dollar och euro

Genom att använda vår smarta omvandlare mellan Bitcoin, amerikanska dollar, svenska kronor och euro kan du enkelt räkna ut värdet av ett givet antal Bitcoin (BTC). Du kan ändra i vilket av fälten som helst för att direkt räkna ut värdet av det du har matat in i någon av de andra valutorna.

Bitcoin
Kurs avläst för ca. 5 minuter sedan.
SEK
USD
EUR

Bitcoinkursens utveckling senaste månaden

Nedan presenterar vi en graf över hur valutakursen för Bitcoin (BTC) har sett ut och hur den har utvecklats under de senaste 30 dagarna.

Allt och lite till om Bitcoin

Bitcoin är en digital valuta som har tagit världen med storm, men vad är det egentligen? Varför tror människor på denna nya form av pengar? Och hur fungerar den? Låt oss utforska ins och outs av denna omvälvande teknik för att se om vi kan förstå vad som händer med bitcoin.

Det första man bör veta om bitcoin är att det inte finns några fysiska bitcoins. Alla bitcoins existerar endast som registreringar av transaktioner mellan olika personer i ett peer-to-peer-nätverk. Historiken över alla transaktioner som någonsin gjorts av någon som använt bitcoin sedan starten kallas blockkedjan, som lever över varje enskild dator som kör bitcoinprogramvara var som helst i världen. Denna öppna huvudbok visar vem som äger vilka mynt vid varje given tidpunkt för enkel verifiering utan att det krävs någon centraliserad myndighet.

Bitcoin är viktigt eftersom det gör det möjligt för människor att genomföra transaktioner utan att det behövs någon tredje part. Om du till exempel vill skicka pengar till din vän i ett annat land skulle du traditionellt sett behöva gå via en bank eller ett annat finansinstitut som tar ut en avgift för sina tjänster. Med bitcoin kan du helt enkelt skicka motsvarande antal bitcoins till din vän utan några extra avgifter. Detta gör den till en idealisk valuta för internationella transaktioner och hjälper också till att kringgå kapitalkontroller och annan restriktiv regeringspolitik.

Många människor tror på bitcoin eftersom den representerar ett nytt sätt att tänka på pengar. Den regleras inte av regeringar eller storbanker, utan snarare av den kod som skapar den och den gemenskap som använder den. Detta gör den mer motståndskraftig mot censur och kontroll.

Hur skapas bitcoin?

Bitcoin skapas av miners, personer som använder sina datorer för att göra matematiska beräkningar för bitcoin-nätverket. I gengäld för sina tjänster belönas miners med nyskapade bitcoins och transaktionsavgifter. Transaktioner verifieras av ett nätverk av noder och registreras i blockkedjan.

Hur används bitcoin?

Bitcoin kan användas för att köpa varor och tjänster online, eller så kan de konverteras till traditionella valutor som amerikanska dollar eller euro. I takt med att fler företag accepterar bitcoin kommer dess användbarhet som vanlig valuta att fortsätta att öka.

Är bitcoin en bra investering?

Så är bitcoin då en bra investering? Det är upp till dig att avgöra. Vissa människor anser att det är det eftersom bitcoins värde har ökat stadigt under åren. Som alla andra investeringar finns det dock alltid en risk så gör inte investera mer än du har råd att förlora.

I slutändan är bitcoin en spännande ny teknik som fortfarande befinner sig i ett tidigt skede. Det finns en stor potential för tillväxt och innovation i bitcoins värld, så det är definitivt värt att hålla ett öga på.

Som ett komplement till Bitcoin kan det även vara intressant att kolla på Litecoin, som är snarlik bitcoin men som har en snabbare blocktid och mycket lägre transaktionsavgifter. Litecoin är helt enkelt väldigt anpassad för storskalig adoption, på grund av sin mångsidighet och enkelhet.