Dollarkursen/Blogg/Fem vanligaste valutorna

De fem vanligaste valutorna i världen

De fem vanligaste valutorna i världen är den amerikanska dollarn, även kallad USD, euron (EUR), det brittiska pundet (GBP), den kanadensiska dollarn (CAD) och den schweiziska francen. Dessa valutor finns i nästan alla länder och accepteras av mer än hälften av världens befolkning.

Anledningen till att de är så populära är att dessa länder har tillräckligt med makt för att påverka andra länders ekonomier med sin politik. De kan till och med använda sig av ekonomiska sanktioner om det behövs! Kanada har till exempel använt sin mäktiga ekonomi för att hindra Iran från att exportera olja till Nordamerika i många år.

Den amerikanska dollarn, USD

Den amerikanska dollarn, även kallad USD, är den vanligaste valutan i världen och finns i nästan alla länder och accepteras av mer än hälften av världens befolkning. Den står för cirka 60 % av alla dagliga handelstransaktioner på valutamarknaden. Här hittar du dagens dollarkurs.

Den europeiska euron, EUR

Euron är den valuta som används i Europeiska unionen. Den skapades 1999 för att ersätta de valutor som användes av EU-länderna. Det finns för närvarande 19 länder som använder denna valuta, med Litauen som det senaste tillskottet år 2015. Här hittar du dagens eurokurs.

Det brittiska pundet, GBP

Det brittiska pundet, även känt som GBP, är den tredje vanligaste valutan i världen. Den skapades 1707 för att ersätta de valutor som användes av England och Skottland. Här hittar du dagens pundkurs.

Den kanadensiska dollarn, CAD

Den kanadensiska dollarn, även känd som CAD, är den femte vanligaste valutan i världen. Den skapades 1858 för att ersätta de valutor som användes av Kanada och Newfoundland. Här hittar du dagens kanadensiska dollarkurs.

Den schweiziska francen, CHF

Den schweiziska francen, även känd som CHF, är den fjärde mest gemensam valuta i världen. Den skapades 1850 för att ersätta de valutor som användes av Schweiz och Liechtenstein.


Publicerat 2021-12-17